10 Ağustos 2009 Pazartesi

Yaygın İtalyan Malzemeleri ve Terimleri

Aceto - sirke
Aglio - sarımsak
Agnello – kuzu
Agrodolce – tatlı ve eksi
Al dante – daha çok makarna için kullanılır,diri, dise gelen anlamındadır
Antipasti – yemekten önce, baslangıç
Bollito – haslanmıs
Brodetto –çorba
Bue – sıgır eti
Carciofo – enginar
Carne – et
Ceci – nohut
Cipolla – sogan
Coniglio – tavsan
Contorni – ana yemegin yanındaki garnitür
Cotto - pismis
Crudo - çig
Dolce – tatlı
Dolci – yemek sonunda yenen tatlı
Farina – un
Finocchio – rezene
Formaggio – peynir
Fritto – kızarmıs
Gamberi – karides
Insalata – salata
Latte – süt
Melanzana – patlıcan
Miele – bal
Misto – karısık
Olio – yag
Pane – ekmek
Pecora – koyun
Pepperoncini – taze ya da kurutulmus kırmızı biber
Pesce – balık
Pignoli – çam fıstıgı
Pollo - tavuk
Pomodoro – domates
Primi Piatti – ilk servis
Sale – tuz
Salsa – sos
Scaloppine – serit kesilmis et
Secondi Piatti – ana yemek
Semolina- makarna yapımında kullanılan un
Sugo - kaynatılarak sos haline getirilmis et suyu
Tonno – ton balıgı
Uovo – yumurta
Vongole – istiridye, tarak
Zucchero – seker

Hiç yorum yok: